Superpendler uge 6 – feriestemning

Superpendler-humørstatus efter uge 6

uge6

    biking  bikingcaranicarani  carani 

I denne uge har der været feriestemning. Både i trafikken og på kontorerne. Faktisk har bustrafikken været så fin, at bussen har måttet holde pauser ved stoppestederne, for ikke at komme foran køreplanen. Men det betyder også, at bilkøerne har været ikke eksisterende, og så giver bilen altså væsentlig mindre transporttid end bussen (det gør den i forvejen – men busturen er på flere områder mere behagelig). Derfor er bilen også blevet valgt, ud fra den pragmatiske prioritering, at jeg så hellere vil bruge den sparede transportid på arbejdet og familien.

Det giver mig igen følelsen af, at det er svært at afveje de endelige fordele og ulemper ved at vælge den ene løsning frem for den anden. På den ene side går det hurtigere i bilen – under alle omstændigheder. Det er dog til tider frustrerende, når trafikken i centrum af Aarhus bryder helt sammen. Så er bussen det bedre alternativ. Både fordi det er muligt at nyde turen med en god roman, eller få kigget på noget arbejde. Og særligt de hyggelige cykelture er et plus. Det koster bare på tidskontoen både morgen og eftermiddage, og det kan ansvaret over for familien komme til at lide under.

Nu er der også en masse snak omkring konstruktionen af den fremtidige letbane, antallet af stoppesteder, og hvordan det skal hænge sammen med den øvrige kollektive trafik. Jeg tænker nogle gange på, om “de gamle” får tænkt ud af boksen og afprøvet de mere skøre ideer. Hvor er ‘lynbusserne’, der kan fræse fra Odder til Aarhus med kun 5 stop undervejs? Hvor man lige sender en SMS aftenen før, så man er sikker på en plads, og buskapaciteten løbende kan tilpasses. Ved overbooking får man så bare en SMS tilbage, at man kan få en plads på en bus 1/2 time senere næste morgen, men til gengæld så også med en rabat. I samme ombæring kunne man bestille et rundstykke og en kop kaffe, som kunne hentes ved påstigningsstedet. Eller dedikerede motorcykel- eller scooterbaner ved siden af den øvrige trafik, som ville fylde mindre. Der er fokus på biler, busser og cykler. Men hvad med de transportmidler der ligger i mellemkategorierne? Jeg må hellere tage forbehold og skrive, at jeg ikke skal vurdere sagligheden og anvendeligheden af sådanne løsninger. Men diskursen er primært: “stil bilen – tag bussen eller toget”. Jeg har – på smartmobilitet.dk ikke set en plakat der viser trafiksituationen, som den ville tage sig ud, hvis en flok bilister alle sammen skiftede over til at køre  motorcykel….

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/3/1/smartmobilitet.dk/httpd.www/superpendlerne/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399